GDPR – snart gäller det

GDPR – snart gäller det

Den 25 maj börjar den nya dataskyddsförordningen att gälla i alla EU:s medlemsländer. Förordningen innebär en hel del förändringar kring hur personuppgifter behandlas, främst kommer den stärka rättigheterna för enskilda personer gällande den personliga integriteten.

Som liten företagare kan det kännas mäktigt med denna stora förändring och det finns företag som tjänar stora pengar på den osäkerhet som finns. Inte riktigt som hysterin under millennieskiftet men det börjar brinna i knutarna om du inte har gjort något alls med tanke på GDPR. Ett ord som kan sammanfatta GDPR är dataminimering, samla inte in mer information än vad som är absolut nödvändigt för ändamålet.

Lite att tänka på

Du som har en hemsida behöver se över webbplatsen och säkerställa hanteringen av personuppgifter om det är så att det sker via kontaktformulär, kommentarer, medlemsregister, inloggningar eller liknande.

  • Informera kring användandet av cookies, något som inte förändras sedan tidigare.
  • Tala om vad för information som sparas när besökaren skapar konto, mejlar via formulär eller loggar in samt hur länge de sparas.
  • En liten bockruta där besökaren godkänner behandlingen av personuppgifter i formulären.
  • Ta fram en förteckning som beskriver de olika sätt som du hanterar personuppgifter på (mer information kring detta hittar du i länken till guiden nedanför).

Jag rekommenderar ett väldigt enkelt verktyg som hjälper en bit på vägen kring GDPR och som tar upp några viktiga grunder för mindre företag. Guiden är framtagen av verksamt.se och Datainspektionen och du hittar guiden här: https://www.verksamt.se/driva/gdpr-dataskyddsregler/gdpr-guiden

En liten hjälp på vägen för dig som har WooCommerce hittar du här https://woocommerce.com/2017/12/gdpr-compliance-woocommerce/

Top