Tävlingar på Facebook

Tävlingar på Facebook

Ser att tävlingar på Facebook fortfarande är väldigt populärt men att många inte riktigt har koll på vilka lagar och regler som gäller kring Lotterilagen och Facebooks användarvillkor.
Sedan 1 januari 2019 ändrades Lotterilagen.
Nu krävs det ingen licens kring tävlingar på sociala medier där slumpen avgör, alltså lotterier. Det finns dock några saker som du behöver tänka på när du har en tävling på exempelvis Facebook
Här kommer några punkter som underlättar kring hur du ska tänka när du ska ha en tävling på Facebook:
  • Dela som tävlingsmoment. Du får inte uppmana deltagare att dela din tävling på sin egen eller någon annans tidslinje då det bryter mot Facebooks regler.
  • Tagga någon som tävlingsmoment. Du får inte heller uppmana deltagarna att tagga sig själv eller andra i bilder eller kommentarer då det bryter mot Facebooks regler.
  • Inte kopplad till Facebook. Du ska skriva att tävlingen inte är kopplad till, sponsrad eller administrerad av Facebook. Annars bryter du mot Facebooks regler.
  • Vinstskatt betalas av vinnaren. Om vinsten är värd mer än 3% av gällande prisbasbelopp så måste det betalas skatt på vinsten. För att du ska slippa det är det bra att vinnaren gör det istället. År 2019 gäller det priser till ett värde som överskrider 1 400 kronor.
  • Ha ordentliga tävlingsvillkor. Dessa kan du ha på din hemsida och se till att hänvisa till i tävlingsbeskrivningen, detta då tävlingsvillkoren kan bli lite för långa för att passa in i tävlingsbeskrivningen.
  • Tävlingens slut. Tala om för deltagarna när tävlingen avslutas, datum och tid, och även hur vinnaren meddelas. Detta är inget krav men bra service att tala om.
Top