Att ha en hemsida som laddar snabbt har alltid varit viktigt för att behålla sina besökare. Vem har inte stängt ner en sida som laddar alldeles för segt?

Ett gratis verktyg för att analysera din hemsida, som dessutom är helt plattformsoberoende, är GTMetrix. Där får du tips på åtgärder som du kan göra för att effektivisera och snabba upp din hemsida.

Till WordPress finns det flertalet verktyg för att optimera din hemsida så att den laddar snabbare och på så sätt blir en trevligare upplevelse för dina besökare. Det finns några saker som du kan påverka via exempelvis din host (webbhotellet).

  • PHP version. Se till att använda minst version 7, helst version 7.3 (idag, versionerna uppdateras och version 8 finns som beta). Med nyare versioner av PHP så klarar dessa att jobba effektivare, exempel på det är en jämförelse mellan PHP 5.6 och PHP 7.3, där PHP 7.3 klarar av 3x så många förfrågningar per sekund.
  • Ngix server. Välj helst ett webbhotell som använder sig av Ngix istället för Apache, detta då Ngix togs fram med tanke på prestandabegränsningarna som finns i Apache.
  • Placering av servern. Den geografiska placeringen av webbhotellet har betydelse, med tanke på var dina besökare befinner sig. Det har med nätverksfördröjning (hur lång tid det tar att skicka ett paket med data från en punkt till en annan) och något som kallas TTFB ”time to first byte” (hur länge webbläsare måste vänta innan första byten kommer från servern) att göra. Det finns flertalet verktyg för att se var dina besökare kommer ifrån bland annat Google Analytics.

Tema och tillägg

Stor betydelse för hastighet är det tema du använder då skillnaderna mellan professionella teman och gratis tema är väldigt stor. Se till att välja ett tema där du har möjlighet att avaktivera funktioner som du inte behöver eller använder.

Sen gällande myten kring att inte installera för många tillägg, så kan det stämma i vissa fall MEN det som har den faktiska betydelsen är inte antalet tillägg utan tilläggens kvalitet. Det handlar om hur tillägget har utvecklats och om utvecklaren har haft prestanda i åtanke.