Julstressen ökar, något som cyberkriminella är fullt medvetna om och gärna utnyttjar. SMS, mejl och länkar i sociala medier är några vägar som de använder för att komma över din information, ditt konto eller dina pengar.

Ett lösenord är ett väldigt enkelt sätt att tro att man är säker, men med dagens datorer så går det extremt snabbt att knäcka ett lösenord.

  • Ett lösenord med 8 bokstäver innehåller 209 miljarder möjliga kombinationer, men en dator kan beräkna detta direkt.
  • Att lägga till en stor bokstav i ett lösenord förändrar dramatiskt en dators potential att knäcka ett lösenord, vilket förlänger det till 22 minuter.
  • Att ha en lång blandning av stora och små bokstäver, symboler och siffror är det bästa sättet att göra ditt lösenord säkrare.
  • Ett lösenord på 12 tecken som innehåller minst en stor bokstav, en symbol och en siffra skulle ta 34 000 år för en dator att knäcka.

Password, 123456, qwerty – medan lösenord som finns på listan över de vanligaste lösenorden inte bör användas, kan även ett mer unikt lösenord lätt knäckas om ett datorprogram har till uppgift att knäcka det.

Som framgår av data från webbplatsen Security.org kan en stor bokstav i ett lösenord dramatiskt förändra dess potential. När det gäller ett åtta tecken långt lösenord kan det brytas på 22 minuter istället för direkt på sekunden – en ökning med mer än 1000 procent.

Även om den extra tiden i det här fallet definitivt inte är tillräckligt bra för att sluta med ett tillfredsställande lösenord, kan de höga säkerhetsvinsterna med att använda andra tecken än små bokstäver multipliceras. När du använder minst en versal och en siffra skulle ett lösenord på åtta tecken nu ta en timme för en dator att knäcka. Lägg till ytterligare en symbol och det tar åtta. För att göra ett lösenord riktigt säkert kan ännu fler tecken eller mer än en stor bokstav, siffra eller symbol läggas till. Ett lösenord på tolv tecken med en stor bokstav, en siffra och en symbol är nästan okrossbart, och det tar en dator 34 000 år att knäcka.

Hur säkert är ditt lösenord?

Bild: Statista

Översatt artikel från World Economic Forum

Ett enkelt sätt att även säkra upp dina konton är via tvåfaktorsautentisering.